Uudistunut jätelaki tuo tullessaan uusia käytäntöjä yrityksille. Uudistuksen myötä jätteen haltijan on etsittävä Materiaalitori.fi-tietoalustan avulla jätteelleen markkinaehtoista jätehuoltopalvelua, jos sitä ei ole löytynyt palvelun ulkopuolelta. Mikäli palvelua ei ole saatavilla, voi Millespakka Oy:ltä pyytää kunnan toissijaista jätehuoltopalvelua Materiaalitorin kautta. Jätteen haltija voi pyytää toissijaista jätehuoltopalvelua suoraan kunnan jätelaitokselta, jos sitä tarvitaan alle 2 000 euron arvosta vuodessa.

Kunnan ensisijainen vastuu on järjestää asumisessa syntyvän jätteen sekä kunnan hallinto- ja palvelutoiminnassa syntyvän yhdyskuntajätteen jätehuolto. Kunnalla on lisäksi vaarallisen jätteen vastaanottoon ja käsittelyyn liittyviä vastuita. Kunta on myös velvollinen järjestämään jätehuollon toissijaisesti muulle jätteelle, kuten vaikkapa yritysten jätteelle, seuraavassa tapauksessa: jos jätteen haltija tätä pyytää yksityisen palveluntarjonnan puutteen vuoksi ja jos jäte laadultaan ja määrältään soveltuu kuljetettavaksi tai käsiteltäväksi kunnan jätehuoltojärjestelmässä.

Kysy TSV-sopimuksesta yrityksien jätteille: Ira Kekarainen / Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. / 044 2844 183

Lisätietoja:

www.materiaalitori.fi

www.motiva.fi/materiaalitori

Seurojentalo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Perhon seurojentalon ekopistelle, Vanhainkodintie 2 on lisätty kaksi uutta pakkausmuovinkeräysastiaa.

Muistathan lajitella pakkausmuovin oikein!

SAA LAITTAA

Kotitalouden tyhjiä, puhtaita ja kuivia muovipakkauksia

Elintarvikkeiden muoviset pakkaukset, kuten jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset
Pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset
Muovipullot, -kanisterit ja -purkit – mieluiten litistettyinä
Muovikassit, -pussit ja -kääreet
Kotitalouksista löytyy muitakin muovipakkauksia, jotka sopivat keräykseen: esimerkiksi tuubit, putkilot, EPS-pakkaukset ja vastaavat.

 

Puutarhajate

Halsuan, Lestijärven ja Kyyjärven hyötyjäteasemilla aloitetaan puutarhajätteen vastaanotto aukioloaikoina.
Puutarhajätteen hinta on 10 € peräkärryllinen. Halsuan ja Lestijärven hyötyjäteasemilla puutarhajätteen vastaanotto on aloitettu ja Kyyjärvellä lokakuun alussa.

Hyötyjäteasemilla risut ja oksat lajitellaan erikseen rikkaruohoista, sammalista, ruohonsilpusta yms. haravointijätteestä. Mahdolliset jätesäkit poistetaan ja lajitellaan poltettavaan jätteeseen.
Puutarhajäte kuljetetaan hyötyjäteasemilta Alajärven jätekeskukseen, jossa risut ja oksat murskataan ja hyödynnetään energiana. Muu haravointijäte käytetään hyödyksi kaatopaikan peittämisessä.
 
Puutarhajätettä vastaanotetaan myös Vimpelin ja Lappajärven hyötyjäteasemilla sekä jätekeskuksessa.
Huomiottahan, että hävittäessänne vieraslajeja (esim. lupiini, jättiputki tai ruttojuuri) ne lajitellaan suljetuissa säkeissä poltettavaan jätteeseen.

Monsters in realPieni mutta vaarallinen

Millespakka järjestää alueensa (Alajärvi, Halsua, Lappajärvi, Lehtimäki, Lestijärvi, Kyyjärvi, Perho, Soini, Reisjärvi ja Vimpeli) yläkoululaisille suunnatun kampanjan, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta vaarallisista jätteistä sekä niiden oikeaoppisesta lajittelusta ja käsittelystä. Kampanjassa tehdään viisi erilaista vaarallisiin jätteisiin liittyvää tehtävää, jotka kootaan yhteen vapaavalintaisella tavalla esimerkiksi esitelmään, kuvina, videona, blogiin tai omalle nettisivulle. Tutustu tehtäviin tästä. Vaarallisen jätteen aiheella saa tärkeän ja ajankohtaisen lisän oppituntien sisältöön.

Kaikki osallistuneet tulevat saamaan yllätyspalkinnon lisäksi osallistuneiden luokkien kesken arvotaan pääpalkintona 200 € lahjakortti.

Aikataulu:

22.9    Viimeinen ilmoittautumispäivä, ilmoittaudu tästä!
29.11. Viimeinen palautuspäivä
3.12.  Voittajien arvonta ja julkaisu
v. 50  Osallistuneiden palkinnot postitetaan

Osallistuvat luokat saavat täyden vapauden toteuttaa vastaukset parhaiten katsomallanne tavalla; se voi olla esitelmä, kuvia, video, blogi tai nettisivu. Ottakaa kuvia, olkaa luovia ja käyttää mielikuvitusta! Voitte työskennellä ryhmässä, yksittäin tai pareittain. Kun tehtävät on tehty opettaja käy tehtävät läpi luokan kanssa ennen niiden palauttamista.
Palauttakaa tehtävät 29.11 mennessä sähköpostilla osoitteeseen: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Lisätietoa vaarallisista jätteistä:
Lajitteluohjeet – Vaarallinen jäte
www.vaarallinenjate.fi

Huomioithan, että vastausmateriaalia saatetaan käyttää Millespakan viestinnässä. Arvonta voittajaluokasta tehdään lokakuun aikana. Yläkoululaisten vaarallisten jätteiden kampanja järjestetään kuuden jäteyhtiön voimin ja mukana ovat Millespakan lisäksi; Botniarosk, Ekorosk, Etappi, Stormossen ja Vestia, kattaen yhteensä 57 kuntaa.

Lisätietoa kampanjasta:

Ira Kekarainen
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
044 2844 183

Upouusi Kierrätyksen sankarit -tehtäväkirja tarjoaa monipuolisen kattauksen hauskaa ja opettavaista lajitteluun, kierrättämiseen ja materiaalien jatkojalostukseen liittyvää puuhaa kolmas- ja neljäsluokkalaisille.

Sympaattisten kierrätyshahmojen ympärille rakennetussa kokonaisuudessa on eri tasoisia sana-arvoituksia, laskutehtäviä, visoja, pelejä, labyrinttejä, ristikkoja sekä askartelua ja muuta luovaa tekemistä.

Kannustavan ja positiivisesti kierrätykseen suhtautuvan tehtäväkirjan kehitystyöhön on osallistunut sekä opettajia että oppilaita.

Opettaja, tilaa kirjat luokallesi tästä

Kierrätyksen sankarit -tehtäväkirjan tarjoaa teille Tuottajayhteisöjen neuvottelukunta kumppaneinaan Akkukierrätys Pb Oy, Encore Ympäristöpalvelut Oy, European Recycling Platform (ERP), Mepak-Kierrätys Oy, Puupakkausten Kierrätys PPK Oy, Recser Oy, SER-tuottajayhteisö ry, Suomen Autokierrätys Oy, Suomen Kuitukierrätys Oy, Suomen Keräyslasiyhdistys ry, Suomen Palautuspakkaus Oy, Suomen Rengaskierrätys Oy ja Suomen Uusiomuovi Oy.

Sivujen suunnittelu WebGarden Oy